De beste løypene for langrenn i Norge

Norge er en av nasjonene i verden med størst interesse for langrenn og heldigvis har vi flotte muligheter for å gå på ski mange steder i landet. Etter en lang dag i skisporet kan for eksempel Racebook tilby flott underholdning i sofakroken på hytta eller hjemme. Men hvor skal du gå på ski?

De store skistedene

Når vi tenker på å finne de beste løypene er det helt sikkert mange som tenker på de store skidestinasjonene med eviglange nypreparerte løyper som ligger for dine føtter. Dette har absolutt sin plass og vi skal se nærmere på noen av de. Samtidig er det viktig å ikke glemme at den aller beste løypen er den du faktisk kommer deg ut i. Vi er heldige i Norge, de aller fleste bor i nærheten av løyper som blir preparert med en gang det finnes snø. Forholdene varierer selvfølgelig mellom ulike deler av landet, men en god vinter har de aller fleste skiløyper en kort gåtur eller biltur unna.

Sjusjøen – en klassiker

Det er noen steder i Norge som de fleste tenker på hvis du nevner løyper for langrenn. Vi må nesten begynne med Sjusjøen i nærheten av Lillehammer. Løypene her kjenner de aller fleste både fra store konkurranser på TV, men i tillegg fra de ulike rennene under Birkebeineren-paraplyet, som arrangeres fra Rena til Lillehammer via Sjusjøen. Samtidig er løypene på Sjusjøen flotte og fine for amatører og den som vil ta en rolig tur på langrenn. Det bidrar selvfølgelig også til populariteten at været på Sjusjøen er stabilt og godt, med en svært lang sesong og mye fint vær. Geografisk har Sjusjøen et stort område, inkludert store deler av Østlandet og Oslo, som kan komme seg til Sjusjøen og tilbake i løpet av bare noen timer. Det er dessuten et godt reisemål for besøkende fra for eksempel Danmark eller Tyskland som kommer til Norge fra sør og da treffer på Lillehammer og området som Sjusjøen relativt raskt.

Løyper rundt byene – Oslo, Bergen og Trondheim

Det finnes svært gode muligheter for å finne løyper rundt de store byene som Oslo, Bergen og Trondheim. I Oslo finner du et godt utbygget nett av løyper, der innfallsporter er klassiske steder som Sognsvann eller Frognerseteren. Løypenettet sprer seg langt innover i marka, for deg som synes det blir for mye folk i løypene nærmest Sognsvann og tilsvarende kan det være verdt å starte turen litt lenger unna sentrum. En annen mulighet som er relativt unik for Norge som storby er muligheten å ta toget inn i marka og så gå på ski tilbake til Sognsvann eller tilsvarende. Tilsvarende muligheter som i Oslo finnes i både Bergen og Trondheim. Bergen har med sine topper rundt byen flere steder der det kan komme snø et kort stykke unna byen og Trondheim har den flotte Bymarka med fine løyper. Et veldig godt utgangspunkt for å finne bra løyper i nærheten av byen du bor i er å sjekke oversiktene til Skiforeningen eller en lokal idrettsklubb.