Fotball i Mosjøen

Mosjøen er virkelig ikke blant de større byene i Norge, men selv med rett under ti tusen innbyggere finnes det rom for fotball på mange ulike nivåer. Utover byen stolthet, Mosjøen Idrettslag, finnes det selvfølgelig også andre alternativer for amatører.

Så samtidig som vi venter på fremtidige store arrangement, og spill på for eksempel EM 2020 vinner odds, er det mulig å fordype seg i fotballivet i en av de nordlige byene i Norge.

Mosjøen IL – det store laget i Mosjøen

Mosjøen IL, eller Mosjøen Idrettslag, består av en skigruppe, en turngruppe og en fotballgruppe. I vår sammenheng er det selvfølgelig fotballgruppen som er mest interessant. Klubben har historie helt tilbake til 1892, da Mosjøen Turnforening ble stiftet. Likevel var det først i 5. juni 1909 som Mosjøen Fodboldklubb ble stiftet. De to klubbene slo seg sammen i 2014, og resultatet ble Mosjøen Idrettslag.

Per 2019 spiller Mosjøen IL herrer i fjerde divisjon, men de har bakover i tid spilt i divisjon tre og hvis vi går helt tilbake til 1999 spilte de i andre divisjon.

Juniorlaget har også utmerket seg opp gjennom årene, for eksempel med en tredjeplass i Norway Cup tilbake i 2010.

Noen kjente spillere fra Mosjøen IL er:

  • Per Joar Hansen. Den kjente treneren og tidligere fotballspilleren, startet sin karriere i Mosjøen og Steinkjer før han gikk videre til Rosenborg, Videre spilte han i en rekke ulike lag i innland og utland, før han begynte på karrieren sin som trener på 1990-tallet.
  • Bent Inge Johnsen er et annet eksempel på en spiller som startet i Mosjøen, for å så gå videre og etter avsluttet spillerkarriere begynne som trener. Han har blant annet vært hovedtrener for Lyn.
  • Espen Isaksen er en tidligere fotballspiller, som i en periode var keeper for Odd Grenland. Han har dessuten vært keepertrener, og til og med spilt for Stabæk en gang i 2014. Det som er spesielt med Isaksen er at han senere kom tilbake til Mosjøen Fotball som daglig leder.

Fasiliteter og forutsetninger for fotball i Mosjøen

Mosjøen IL holder til på Kippermoen Idrettssenter. Anlegget er eid av Vefsn kommune, og ligger sentralt plassert bare en kilometer fra sentrum i Mosjøen. På dette anlegget har Mosjøen IL og andre fotballinteressert tilgang til flere ulike fasiliteter:

  • Et stort utendørs treningsfelt med gress.
  • En innendørshall med kunstgress, dimensjonene er hele 60 * 40 meter. Spesielt i den lange vintersesongen er denne hallen selvfølgelig gull verdt.
  • I tillegg finnes det en 7`er fotballbane med gress som underlag, og hele tre ulike 11`er fotballbane fotballbaner – både på gress, på gress med friidrettsbane rundt og på kunstgress.

Dessuten har fotballspillerne tilgang til alt fra badeland, til sandvolleyballbane og treningsstudio. Det skal altså ikke stå på fasilitetene i forhold til utviklingen og prestasjonene til spillerne fra Mosjøen IL.